top of page
Search

Успех в бизнеса с помощта на древната мъдрост

Updated: Jul 30, 2021В книгата си „Шлифоващият диаманти” Геше Майкъл Роуч описва 46 типични проблема в

бизнеса и техните практически решения според древната азиатска мъдрост. Изключително актуални и полезни за всяка професионална сфера.

Споделяме с вас първите 4!


💎Бизнес проблем № 1:

Финансите на компанията са нестабилни, приходите постоянно играят.

Решение: Проявете повече готовност да разделите вашата печалба с онези, които са ви помогнали да я постигнете, и никога не си позволявайте да заработите и един цент с непочтени действия. Не забравяйте – не количеството, което разделите с хората около вас, определя силата на отпечатъка, а по-скоро вашата готовност да поделите спечеленото, дори и когато не е много.

💎Бизнес проблем №2:

На вашия бизнес вредят външни, неподвластни на волята ви фактори – непредвидени обстоятелства или стихийни бедствия - все „божа работа” – като например лошо време, проблеми в градската инфраструктура или недостиг на електроенергия.

Решение: Старайте се да спазвате обещанията си, особено поети от вас задължения да се придържате към определени принципи в своя делови и личен живот.

Човешкият разум се бунтува при мисълта, че дори външни сили като времето или потока на трафика в един град могат да представляват следствие от нашите модели на поведение, но според законите на тази древна мъдрост те произтичат именно оттам. Не забравяйте, че тези събития са „пусти”, „неутрални”, или ”празни”. Някой ще намери път, по който да влезе безпрепятствено в града, дори и в дни на най-тежък трафик, а друг ще направи големите пари, докато вали като из ведро, или се вихри снежна виелица (например производители на чадъри или собственици на зимни курорти).

Това дали определено събитие оказва върху вас положително или отрицателно влияние не произтича от самото събитие; ако се замислите само за минута, става очевидно, че източникът на подобно въздействие са собствените ви възприятия. А тези възприятия не се появяват просто така от нищото. По-скоро те са ви наложени от ваши собствени предишни модели на поведение по такъв начин, че съдържанието на това ваше минало поведение (изневеряване на собствените ви принципи) е сходно с външните резултати, които то предизвиква (капризно време и ненадеждна инфраструктура).

💎Бизнес проблем №3:

За кой ли път щом задълбочите деловите си отношения с някого, той ви издебва и ви забива нож в гърба.

Решение: Отпечатъкът за тази ситуация попада в нашия ум вследствие на твърде характерно отношение към другите: когато видим някой да преживява неуспех в каквато и да било дейност – дали ще е служителка, която неволно се залива с кафе, или конкурент, губещ няколко милиона долара заради банкрут на свой клиент – ние тайно изпитваме дребнаво и гадно чувство на задоволство или дори на злорадство, предизвикано от чуждите неприятности. Тази особена прищявка на човешкия ум е тъй широко разпространена, че древните книги на Тибет я изброяват сред първите десет ментални злосторници. Ние като че ли имаме навика да проявяваме нездрав интерес към бедите на околните; в най-лошия си вариант тази склонност се проявява в хищната обсебеност, с която хората се ровят в недотам щастливия живот на знаменитостите.

За да предотвратите посяването на този отпечатък, постарайте се да се почувствате съпричастни към всеки, който има проблем, дори и да става въпрос за ваш конкурент. Къде-къде по-забавно е да участвате в дружеско съревнование между творчески настроени, изпълнени с бодър дух компании, които играят честно една с друга – където шефовете на съответните фирми от време на време дори отиват някъде заедно на вечеря – отколкото да злорадствате, когато някой е в беда. Спомнете си максимата: „Отнасяйте се добре с хората, докато се изкачвате към върха; може да ги срещнете пак, докато слизате.”

Това е съвет към благоразумните, особено към вас, по-младите ръководители: уважавайте всички – и своя колега мениджър, и най-низшия по ранг служител, и своя най-свиреп конкурент. Виждал съм буквално десетки началници, които накрая се оказват принудени да работят като подчинени на същите онези хора, които са тормозели, докато са били на власт, тъй че можете да си представите какво им се случва сега.

💎Бизнес проблем №4:

Хората около вас не си мърдат пръста да ви помогнат, когато сте в най-голяма нужда.

Решение: Това също е резултат от известно нездраво удоволствие, породено от проблемите на другите. Най-добре опитайте да не пропускате нито една ситуация, в която можете да окажете помощ - било то като предложите хапче аспирин на колегата от съседното бюро, който има главоболие, или се включите в последния среднощен щурм по подготовката на утрешната презентация за важен клиент. Ако не друго, поне наблюдавайте внимателно собствения си ум и не допускайте да ви завладява това отвратително задоволство от чуждите проблеми.

Геше Майкъл Роуч

откъс от „Шлифоващият диаманти“, издава „Жануа‘98“ – поръчай с клик ТУК.


85 views0 comments

Comments


bottom of page